Burgemeester Kempersstraat

Straat is in 1949 genoemd naar Burgemeester M.G.J. Kempers

Was burgemeester van Harderwijk van 1903 tot 1928.

Marius Gerardus Jacob Kempers ( 13 augustus 1858, Delft – 18 december 1929, De Bilt) had een militaire achtergrond. Hij was officier in Nederlands-IndiĆ« geweest. Tweemaal vertrok hij vanuit Harderwijk naar de Oost. In 1882 als tweede luitenant en in 1901 als kapitein.
Kempers was een aanhanger van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) van Abraham Kuyper. Hij was een van de oprichters van de Nationale Christelijke Officieren Vereniging.

In 1903 werd hij benoemd tot burgemeester van Harderwijk. Na een ambtsperiode van vijfentwintig jaar zette Kempers een punt achter zijn werk. Tijdens zijn burgemeesterschap had hij zich op verschillende wijze ingezet voor de ontwikkeling van de stad.

Burgemeester Kempers onderhandelde in 1904 met succes met het Rijk over de vervanging van het Koloniaal Werfdepot door een of meer bataljons infanterie.
In 1909 werd officieel de overeenkomst met het Rijk gesloten en kon met de bouw van de Nieuwe Kazerne, later omgedoopt tot Jan van Nassaukazerne, worden begonnen.

Kempers zette zich verder in voor het voortbestaan van de plaatselijke visserij als erevoorzitter van de Vereeniging Eendracht. Ook het onderwijs kon op Kempers’ steun rekenen. Hij hechtte belang aan de uitbreiding van de Avondtekenschool tot een volwaardige Ambachtsschool en van de Vrouwenarbeidschool tot huishoudschool.

Naast de straatnaam herinnert het ‘onafhankelijkheidspoortje’ aan het einde van de Blauwverversteeg aan burgemeester Kempers. Het poortje stond ook wel bekend als het Kemperspoortje. Boze tongen beweerden dat de toenmalige burgemeester het poortje in 1913 had laten aanleggen om zijn dagelijkse wandeling naar het Zeepad vanuit de binnenstad aanzienlijk te bekorten. De officiĆ«le lezing was dat het poortje een herinnering was aan de herdenking van honderd jaar onafhankelijkheid na de Bataafs-Franse tijd (1795 – 1813)

Hij was getrouwd met
– Eduarda Johanna Baptista Bol, vanaf 5 juli 1884 tot haar dood op 16 oktober 1898, daarna met
– Antje Versloot, vanaf 9 augustus 1899 tot haar dood op 16 februari 1928 en met
– Wilhelmina Anna Luberta Brouwer, vanaf 12 juli 1929 tot zijn dood, 5 maanden later.
Hij ligt begraven op Begraafplaats: Meipoortstraat 67 Doesburg.

grafzerk-burgkempers

Burgemeester Kempers
bron: online-begraafplaatsen-nl